VRTURU

Sanal Gerçekliğe Giriş 101

Sanal Gerçekliğe Giriş 101

Sanal Gerçekliğe Giriş 101 sanki ders konusu gibi oldu değil mi ?  Öncesinde popüler kültüre biraz değinelim.

The Matrix filmi her bölümde sanal gerçeklik gözlüğünün fanus biçimine atıf yapmaz mı?

Sanal ile gerçeği ayırt edemeyen insanlar topluluğu ve bir avuç insanın gerçekte sanalın kölesi olmakla mücadelesi …

Sanal gerçeklik tanımı hem ‘sanal’ ve ‘gerçeklik’ tanımlarından, geliyor. Dolayısıyla ‘sanal gerçeklik’ terimi temelde ‘gerçekliğe yakın’ anlamına gelir. Genellikle belirli bir gerçeklik emülasyon türünü ifade eder.

Dünyayı duyularımızla ve algı sistemlerimizde biliyoruz. Okulda hepimiz beş duyu sahibi olduğumuzu öğrendik: tat, dokunma, koku, görme ve işitme. Gerçek şu ki, insanlar bundan çok daha fazla duyuya sahip örneğin; denge duyusu.

Gerçekliğimiz hakkında bildiğimiz her şey duyularımız yoluyla gelir. Başka bir deyişle, tüm gerçeklik tecrübemiz basitçe duyusal bilgilerin bir kombinasyonu ve beynimiz bu bilgiyi algılama mekanizmasıdır. Bu durumda, eğer duyularınıza uydurma bilgiler sunulursa, gerçeklik algısı buna tepki olarak değişecektir. Gerçekte var olmayan bir gerçeklik versiyonu sunulacaktır, ancak bakış açınızdan gerçek olarak algılanacaktır.

Özet olarak, sanal gerçeklik, duyularımızı, bir şekilde keşfedebileceğimiz, bilgisayar tarafından üretilen bir sanal çevre sunar.

Teknik şartlar altında …

Teknik açıdan ”Sanal Gerçeklik”, bir kişi tarafından keşfedilebilen ve etkileşime girilebilen üç boyutlu, bilgisayar ortamında bir ortamı tanımlamak için kullanılan terimdir . O kişi bu sanal dünyanın bir parçası olur ya da bu ortamda dolaşır ve orada iken nesneleri manipüle edebilir veya bir dizi eylem gerçekleştirebilir.

 

Sanal gerçeklik, gerçeklik kısmı?

Kulaklıklar, çok yönlü koşu bandı ve özel eldiven gibi bu amaçla kullanılan bir dizi sistem vardır. Bunlar gerçekliğin yanılsamasını yaratmak için aslında duyularımızı birlikte harekete geçirmek için kullanılırlar.

İnsan görsel alanı bir video çerçevesine benzemez. 180 derecelik görüş açısına sahibiz, ancak çevrenizdeki görüşünüzün bilinçli olarak farkında değilseniz de, yok olsaydı fark edersiniz. Benzer şekilde, gözlerinizdeki ve kulaklarınızdaki vestibüler sistem çatışma halindeyken, hareket hastalığına neden olabilir.  Örneğin; teknede ya da arabayla okurken bazı insanlara ne olur?

Sanal gerçeklik uygulaması donanım, yazılım ve duyusal eş zamanlılık birleşimini doğru bir şekilde elde etmeyi başarırsa , varlık hissi olarak bilinen elde edilecektir.

Sanal Gerçekliğin İhtiyaçlar Hiyerarşisindeki Yeri Var Mı?

Sanal gerçekliğin gelişimini neden hızla devam ediyor yapılan milyar dolarlık yatırımların sebebi ne? Potansiyel eğlence değeri açıktır. Gizemli filmler ve video oyunları iyi örneklerdir. Sonuçta eğlence endüstrisi milyarlarca dolarlık bir alana sahip ve tüketiciler her zaman yeniliğe hevesliler.

Sanal gerçeklik için aşağıdakileri içeren geniş bir uygulama yelpazesi vardır :

Sanal gerçeklik, gündelik hayatımızı etkileyen bu alanlarda yeni ve heyecan verici keşiflere yol açabilir.

Gerçekte bir şeyler yapmak çok tehlikeli, pahalı veya pratik olmayan her yerde, sanal gerçeklik en iyi yardımcımız olabilir.  Pilotlara, stajyer cerrahlara kadar sanal gerçeklik, gerçek dünya deneyimi kazanmak için sanal riskler almamızı sağlar. Sanal gerçeklik maliyeti düştükçe ve daha popüler hale geldiğinde, eğitim veya üretkenlik uygulamaları gibi daha ciddi kullanımların ön plana çıkmasını bekleyebilirsiniz.

Sanal gerçeklik sistemlerinin özellikleri

Birçok farklı sanal gerçeklik sistemi vardır ancak hepsi , kişinin üç boyutlu resimleri görüntüleme olanağı gibi özellikler taşıyor . Bu görüntüler kişiye göre yaşam boyu görünür.

Amaç, kişinin kafa ve göz hareketleri ile algılamadaki değişme gibi uygun yanıt arasındaki kesintisiz birleşmeyi sağlamaktır. Bu, sanal ortamın gerçekçi ve keyifli olmasını sağlar.

Sanal ortam , kişinin çevresi araştırıldığında gerçek zamanlı olarak uygun tepkileri sağlamalıdır . Sorun, kişinin eylemleri ile sistem tepkisi ya da gecikme arasında gecikme olduğunda ortaya çıkar ve bu da deneyimlerini aksatır. Kişi yapay bir çevrede olduklarının farkına varır ve davranışlarını buna göre ayarlar ve bu da etkilenen, mekanik bir etkileşim biçimiyle sonuçlanır.Amaç, unutulmaz bir deneyimle sonuçlanacak doğal, serbestçe akan bir etkileşim biçimidir.