Yeni Medya

Yeni Medya evet ! Sizlere VR TURU olarak önceki postlarımızda sürekli olarak sizlere sunduğumuz hizmetlerden yola çıkarak dünyada yaşanan yenlikler ve teknolojik değişimlerden bahsettik. Bu postta ise sizlere yeni medya nedir avantajları nelerdir ve geleneksel medyadan farklı yönlerini anlatmaya çalışıcağız.

Yukarıdaki fotoğrafı incelerseniz açıkça göreceğiniz üzere yeni medya değişim, yenilik ve kolaylık olduğunu sizlerde göreceksiniz. Yinede kısaca bilgi vermek gerekirse ;

Geleneksel medya :  Gazete, dergi, radyo ve televizyon aracılığıyla topluma ulaşan bir sistemdi. Fakat bu sistemde bazı kısıtlamalar ve zorluklarda mevcuttu öncelikle bir makale bir haber vb. hizmetler bir denetimden geçmekte ve sonra sunulmaktaydı. Ayrıca zaman ve mekan kısıtlaması da mevcuttu.

Yeni medya : Gelenekselden farklı olarak günümüz bilgisayar ağları, web 2.0 , çevrim içi habercilik ve dijital kodlama üzerine temellenen, bunları birleştiren multimedya biçimselliğine sahip iletişim araçlarıdır.Dijital bir mecradır hedef kitlesi ile çift yönlü iletişim olanağı sağlar.Mecraların iç içe geçmeye başlamasıyla ortaya çıkan yeni çağımızın medyasıdır.

YENİ MEDYANIN ÖZELLİKLERİ

  1. ETKİLEŞİMSELLİK:  Kullanıcı türevli içerik üretimine olanak sağlayan her yerde hazır olunması ve arayüzde birçok kullanıcının katılımına olanak sağlanmaktadır.
  2. DİJİTALLİK :Her şeyin dijital kodlara (0,1) çevrilerek kullanıcılara sunulmasıdır. Bilgisayarlar ve internetin de desteği ile kullanıcıya bir arayüz üzerinden büyük bir depolama olanağı tanınır, verilerin iletişim hızını arttırır.
  3. MULTİMEDYA: Ses, video, görüntü, metin, sayısal veri gibi farklı birçok veri türünün dijital ortamda bir arada bulunma özelliğidir.
  4. DİREK ULAŞIM : Ara yüzdeki metnin başka bir metinle yada videoyla iletişim halidir. Hipermetinsellik de denilebilir. daha basitçe ifade etmek gerekirse link paylaşımıdır.

SANAL GERÇEKLİK VE YENİ MEDYA

Medya sektörünün geleceğinin tartışıldığı Fransa’da 30 yıldır gerçekleştirilen MIPCOM fFuarındaki seminerde online yayıncılıktaki olanaklardan ve yeni teknolojilerden bahsediliyorken şuanda az kişinin bildiği yada kafa yorduğu sanal gerçeklik teknolojisi ilerleyen günlerde medya sektörüne damga vuracak gibi gözükmektedir. Televizyon sektörü daha önceleri 3 boyutlu sinema teknolojisine başlamıştı fakat bizce istenen başarı elde edilemedi . Temel amaç  izleyicinin sanki oradaymış gibi hissetmesiydi. Sanal gerçeklik hizmeti henüz 2012 yılında toplumla buluşmasına rağmen şimdiden gelecekte başarı elde edileceğini gösteren güçlü sinyaller vermektedir .

VRTURU olarak bu hafta sizlere yeni medya hakkında bilgi vermeye çalıştık . Sizde bizlerin sanal gerçeklik, artırılmış gerçeklik alanında yaptığımız çalışmalara YouTube kanalımızdan takip edebilirsiniz.

ARTIRILMIŞ GERÇEKLİK ( AR ) VE MIXED REALITY ( MR )

Yeni Medya’nın en yeni alanlarından olan AR ve MR( “Mixed Reality” terimini “Karma Gerçeklik” olarak Türkçeye çevirebiliriz.)yakın gelecekte bir çok farklı alanda gerek eğitim gerekse eğlence alanında bir çok probleme farklı yaklaşımlar getirecek ve bir çok farklı uygulama alanı yaratacağı bizim analizlerimizce yakın zamanda gerçekleşecek.  Biz VRTURU servisi olarak Karma Gerçeklik ( MR )  üzerinde araştırmalar yapmamıza rağmen şuan için aktif olduğumuz bir alan değil. Buna rağmen AR ( Artırılmış Gerçeklik ) alanında farklı sektörel uygulamalarımız , demolarımız mevcut ve bu alanda daha derine inerek inovasyon kapasitemizi artırıyoruz !

AR ( Artırılmış Gerçeklik ) alanında yaptığımız bazı çalışmaların YouTube Videolarını aşağıda sizlerle paylaşıyoruz !

VRTURU Servisinin çatı şirketimiz K-inovasyon AR-GE ‘si ile Geliştirdiği Bazı AR Referansları ve Demolar 

ARmap – Artırılmış Gerçeklik ve 3 Boyutlu Haritalama

Artırılmış Gerçeklik -İnşaat Sektörü İçin Mimari ve Modelleme

Artırılmış Gerçeklik – Ürün Paketlerinde

Artırılmış Gerçeklik – Şirket Kataloglarında

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

© 2017 VRTURU . Tüm Hakları Saklıdır .
Loading...
VRTURU