Drone Nedir?

Son yıllarda adını sıklıkla duyduğumuz drone, İngilizce’de “erkek arı” anlamına gelmektedir. Ülkemizde ise “yerden kumandalı hava aracı” olarak tanımlanmaktadır. Günümüzde farklı farklı şekil, ebat ve karakterde droneler bulunmaktadır. Dolayısıyla kullanım alanları da çeşitlilik göstermektedir.

İlk olarak 1900’lü yıllarda üretilen droneler, gün geçtikçe değişime uğramış ve geliştirilmiştir. Günümüzde bu araçların otonom veya bir yer istasyonu aracılığıyla kullanılabiliyor olması büyük avantaj sağlamaktadır. Çünkü dronelar gereken yaşamsal sistemler ve mürettebatın ağırlık yükü gibi maliyetleri içermemektedir.

Dronelar temelde gövde, kontrol kartı, motor, pervaneler, batarya, alıcı ve uzaktan kumandadan oluşmaktadır ama kullanılacakları amaçlara göre üretilir ve tercih edilirler. Çünkü droneların birçok kullanım alanı vardır. Dolayısıyla video için tasarlanmış bir drone ile taşıma için tasarlanmış bir drone arasında teknik anlamda farklar olacaktır.

Dronelar Nerelerde Kullanılır ?

Dronelara son zamanlarda sıklıkla rastlanan alanlardan biri gazeteciliktir. Ortalama 50 metre yüksekliğe ulaşabilen dronelar ile gazetecilerin kullandığı kameraların göremediği alanları görüntülemek mümkündür.

 

Sporda da kullanılabilen dronelar, sporcunun hareketlerini kaydetmesi özelliği ile sporcuya kendini izleyebilme imkanı verebilmektedir. Ayrıca droneların kendi içinde de yarışabildiği bir gerçektir. Drone şampiyonaları yapılmakta olup ülkemizde de Drone Yarışçıları Spor Kulübü Derneği, Türkiye Drone Şampiyonası düzenlemektedir.

Pazarlama ve reklam alanlarında da droneların kullanıldığına mutlaka rastlamışsınızdır. Çünkü özellikle çok büyük bir bütçesi olmayan şirketler tanıtım videoları için droneları tercih etmektedir. Ayrıca işletmeler de bu sayede mekanlarını tanıtmakta ve merak edilenleri dronelar aracılığıyla kaydedip kullanıcılarına sunmaktadır.

Dronelar bunun dışında şehirleri tanıtmak için de kullanılmaktadır. Kuş bakışı şehir turu yaparak kaydedilen görüntüler şehrin tanıtımı için önemlidir. Çünkü kaydedilen görüntüler izlenecek ve izleyenler belki de şehri gezmeye karar verecektir.

Sadece görüntü kaydetme ile tanıtım yapmayan dronelar, pankart taşıyabilme özellikleriyle de tanıtım faaliyetlere destek olmaktadırlar. Ayrıca dronelar yalnızca pankart taşımakla da kalmazlar. Milano’da moda haftasında Dolce & Gabbana defilesinde çantaları mankenler değil, dronelar taşımıştır.

Amazon gibi e-ticaret siteleri, taşımacılık için droneları merceği altına almış durumdadır. Dolayısıyla droneların gerekli şartlar elverdiği takdirde kargo görevi görmesi de kaçınılmazdır.

 

Dronelar tarımda ilaçlama, topraktaki azot verilerini ölçmek ve takip etmek için de kullanılmaktadır.  Ayrıca bitki ekip üretim de yapabilen dronelar da bulunmaktadır.

Yangın söndürme, arama kurtarma çalışmaları yapma ve bilimsel araştırmalar için yapılacak incelemelerde de dronelar kullanılmaktadır. Havadan tespit yapabiliyor olmaları ve ulaşılabilmesi zor yerlere ulaşabiliyor olması nedeniyle dronelar burada büyük avantaj sunmaktadır.

VRTURU olarak drone çekimi ve havadan görüntüleme hizmeti vermekteyiz. Bununla ilgili çalışmalarımızı incelemek isterseniz  Havadan Görüntüleme Servisimiz yazımızı inceleyebilir, ihtiyacınız dahilinde bize ulaşabilirsiniz!

Ek olarak Çorum Organize Sanayi Bölgesi için yaptığımız çekimimize de göz gezdirebilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

© 2017 VRTURU . Tüm Hakları Saklıdır .
Loading...
VRTURU