Google Street View, Google Earth ve Google Maps teknolojileri ile bütünleşik olarak caddeler boyunca panoramik görüntülerin izlenebilmesini sağlayan teknoloji servisidir. İlk olarak 2007’de ABD’nin çeşitli şehirlerinde uygulanmaya başlanmış ve kırsal alanları da kapsam alanına alarak dünya genelinde giderek geniş bir servis alanı oluşturmuştur.

Google Street View için fotoğraflamada çoğunlukla otomobiller kullanılmaktadır. Veri kayıt ekipmanları ve araçları genellikle otomobillerin tavanına monte edilmiştir. Ancak araçların giremediği bölgelerde yaya trekkerlar, üç tekerlekli bisikletler, yürüyüşler, tekneler, kar motosikletleri, develer ve su altı aparatları da kullanılmaktadır.

 

Sanal olarak etrafı görme ve gezinme şansı vermesi ve adres bulmak için yol gösterici nitelikte olması sebebiyle Street View, kullanıcılar tarafından sıklıkla tercih edilmektedir.

Google Haritalar’da Street View Nasıl Kullanılır?

iPhone ve iPad İçin:

  • Bir yer arayın veya raptiye bırakarak konumu haritadan belirleyin.
  • Bir yer işaretçisine dokunun.

Android İçin:

  • Bir yer arayın veya raptiye bırakarak konumu haritadan belirleyin.
  • Bir yer işaretçisine dokunun.

Bilgisayarlarda:

  • Google Haritalar’da bir yer veya adres arayın.
  • Pegman’i haritadaki bir yere sürükleyin.
  • Google Arama’da bir yer veya adres arayın.

Google Street View’a Kullancılar Da Destek Verebilir!               

Milyonlarca paranomik görüntüden oluşan servis, Google dışında kullanıcıların katkısıyla da içeriğini arttırmaktadır. Google Play Store veya Apple App Store’dan indirilebilen Google Street View uygulaması, kullanıcıların kaydettiği 360 derecelik deneyimlerini Google Haritalar üzerinden paylaşmalarına da yaramaktadır.

Elbette Google burada kullanıcılarından görüntü kalitesi, bağlantı ve uygunlukla ilgili bazı ölçütlere uymasını beklemektedir. Resim kalitesinin 7,5 MP veya daha büyük (3840×1920 piksel) olması, 2:1 görüntü en/boy oranı olması, ufuğun çevresinde boşluk olmaması, belirgin ekleme hatalarının olmaması, açık/koyu alanlarda yeterli ayrıntının görülebilmesi, bulanıklık olmaması, net olması ve dikkat dağıtıcı efektler veya filtrelerin kullanılmaması resim kalitesi ile ilgili ölçütlerdendir. Bağlantı için ise tüm bağlı 360 derece fotoğraflarda net bir görüş hattının bulunması, iç mekanlarda 1 metre, dış mekanlarda 3 metre aralıkla çekim yapılması, koleksiyonunun bir sokağın tamamını sağlayacak şekilde genişletilmesi beklenmektedir. Son olarak uygunluk kategorisinde insanları ve yerleri göstermek için izin alması, coğrafi olarak doğru yerleştirme yapılması, bilgisayarla oluşturulmuş alanların bulunmaması, nadir alanın ötesinde atıf bulunmaması, nefret yansıtan veya yasa dışı içerik bulunmamasına dikkat edilmelidir.

Kayıt olduktan sonra ise Google’ın Satış ve Markalama Kuralları’na uyulması gerekmektedir.

 

Google Street View Hizmetinin Askıya Alınması

Google Street View otomatik olarak bilgisayar programı vasıtasıyla elde ettiği görüntülerde bulunan plaka ve yüzlerin bulanıklaştırılmasını yapmaktadır. Buna rağmen gizlilik endişeleri taşıyanlar olduğundan Google Street View’e itirazlar olmuştur. Japonya’da ve İsviçre’de kameraların çok yüksekte bulunmasından dolayı ev çitlerinin üzerinden evlerin içini göstermesi de bir sorun yaratmış ve Google bunun üzerine kameraları çit yüksekliklerini aşmayacak şekilde yeniden düzenlemiştir.

Google, uygunsuz görüntülerin sistemden kaldırılması için görüntülere bayrak ekleyerek, kullanıcıların görüntülere uyarı ekleyebileceği ve uygunsuz görüntülerin kaldırılabileceği bir şikayet mekanizması oluşturmuştur. Yine de gizlilik endişeleri Almanya, Hindistan, Kanada gibi ülkelerde Street View hizmetinin askıya alınmasına yol açmıştır.

VRTURU olarak Google Street View Güvenilir Rozeti’ne sahibiz. Street View ile ilgili dilerseniz diğer yazımızı da inceleyebilirsiniz.

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

© 2017 VRTURU . Tüm Hakları Saklıdır .
Loading...
VRTURU