Google Cardboard, Google tarafından geliştirilen bir sanal gerçeklik (VR) platformudur. Sanal gerçekliğin ne olduğunu deneyimlemek için alternatiflerine göre daha basit bir yöntem olan Cardboard’a ulaşım da kolay sayılmaktadır. Sanal gerçeklik ürünleri arasında düşük maliyetiyle dikkat çeken Google Cardboard, bu avantajını kartondan oluşan yapısından almaktadır. Genel olarak piyasada farklı fiyatlarda ve farklı özelliklerde sunulan sanal gerçeklik gözlükleri arasında da deneyenlerin çoğunluğunun memnuniyetini kazanmıştır.
Kendinizi oynadığınız oyunun içinde hissetmek, videoları izleyip geçmek yerine yaşamış gibi olmak için bir sanal gerçeklik platformu olan Google Cardboard, işin içine heyecan katılmasına yaramaktadır. Aynı zamanda Google Earth üzerinden caddelerde gezinti yapma, Youtube üzerinden VR videoları izleme gibi fırsatlar da sunmaktadır. Bunun dışında ise çeşitli uygulamalar ile uyumlu olarak çalışabilmektedir.
Google Cardboard Nasıl Kullanılır?
Google Cardboard’ı kullanmak için kullanıcılar telefonlarına Cardboard uyumlu uygulamaları indirerek telefonlarını izleyici arkasına yerleştirmektedir. Ardından içerik, merceklerde görüntülenebilecektir.
Google Cardboard’ı Destekleyen Bazı Uygulamalar Şunlardır:
- Proton Pulse
- Tilt Brush Gallery
- Paul McCartney
- VR Cosmic Roller Coaster
- Insurgent VR
- Cardboard Google LLC
- Fulldive VR
- Inmind VR
- Hidden Temple- VR
- VR Cosmic Roller Coaster
- Village for Google Cardboard
Google çalışanlarının “yüzde 20 serbest zaman” uygulaması kapsamında geliştirdiği bir proje olan Google Cardboard, kolay yapımı ile kullanıcılara deneyim kolaylığı sunmaktadır. Google bunun için kullanıcılara üretim kılavuzu, gereken malzemeler, şemalar, kalite güvencesi ve üretim ölçekleme prosedürleriyle ilgili bir kılavuz paylaşarak ayrıntılı üretim bilgilerini vermektedir.
Google Cardboard Üretici Seti’ne buradan ulaştıktan sonra şablonları indirebilir ve inceleyebilirsiniz. Şablonların çıktısını alıp kalın bir kartona yapıştırdıktan sonra işaretli yerlerden kesmeniz gerekmektedir. Ardından gözlük satan yerlerden, teleskop malzemeleri satan dükkanlardan veya internetten aldığınız lensleri yerleştirip kartonunuzu gözlük şekline getirebilirsiniz. Yapımla ilgili detaylı bilgiyi Google paylaşmış olup, ölçüler ve uygulama adımları için yine Google’ın kılavuzunu incelemenizde fayda bulunmaktadır.
Siz de gelişen teknoloji ile günden güne adını daha sık duymaya başladığımız sanal gerçeklik deneyimini yaşamak isterseniz, Google Cardboard’ı kullanabilirsiniz.
VRTURU olarak sanal gerçeklik çalışmalarımıza ise eski yazılarımızdan ulaşabilirsiniz.