Sosyal medyanın giderek yaygınlaşması ve kullanıcı sayısının artması, iş dünyası için sosyal medya kullanımını da beraberinde getirmiştir. Önceden yalnızca geleneksel yöntemlerle kendilerini müşterilerine sunan işletmeler, artık sosyal ağlarda da boy göstermektedir. Çünkü iletişim teknolojilerinin gelişmesiyle beklentiler de değişmiş, geleneksel yöntemler artık insanların ilgisini çekmemeye başlamıştır.
Burada söz konusu olan sadece kullanıcılarının ilgilerinin değişmesi değildir. Artık kullanıcıların beklentileri de değişmiştir. Diğer ortamlarda kurulan tek taraflı iletişim artık kullanıcıyı tatmin etmemekte, yetersiz kalmaktadır. İş dünyası için sosyal medya kullanımının bir avantajı da buradadır. Çift yönlü iletişime olanak tanıyan sosyal medya, işletmeler ve kullanıcılar arasında bir köprü görevi görmekte, aralarındaki bağı pekiştirmektedir. Çünkü bu sayede kullanıcılar soru sorup cevap alabilmekte, şikayetlerini yüksek sesle dile getirebilmektedir.
52 Milyon Sosyal Medya Kullanıcısı!
Eski yöntemler yani yalnızca televizyona, radyoya, gazetelere reklam vermek artık yeterli değildir. Günümüzde vakit geçirdiğimiz mecralar değişmiş, ilgilerimiz farklı yönlere kaymıştır. Bunlardan en popüler olanı şüphesiz sosyal medyadır. We Are Social 2019 Türkiye’de En Çok Kullanılan Sosyal Medya Platformları İstatistikleri’ne göre ülkemizde toplam 52 milyon sosyal medya kullanıcısı vardır. Facebook’un 43 milyon kullanıcısı, Instagram’ın 38 milyon kullanıcısı, Twitter’ın 9 milyon kullanıcısı, Snapchat‘in 6.3 milyon kullanıcısı, LinkedIn’in 7.3 milyon kullanıcısı bulunmaktadır.
Böylesine aktif bir ortamda artık markalar sosyal medyaya da ağırlık vermektedir. Bu kadar fazla kullanıcı, söz konusu marka için hem avantaj hem dezavantaj oluşturmakta ve iş dünyası için sosyal medyaya ayrıca zaman ayırmayı gerektirmektedir. Sosyal medyanın etkileşime fırsat tanıyan yapısı kullanıcıları markalarla iletişime geçirebildiği gibi aynı zamanda markayı benimsemelerine de yaramaktadır. Dolayısıyla sosyal medyada bir şeylerin yayılması ve gündem haline gelmesi artık çok kolaydır. Bu şartlar altında işletmeler de sosyal medyayı doğru kullanmayı bilmeli, olabildiğince fazla verim almaya çalışmalıdır.
Artık hem özel işletmeler hem de kamu kurumları sosyal medyada varlık göstermektedirler. Aralarından yalnızca kullanıcıların sempatisini kazanabilen ve onların beklentilerine cevap verebilenler öne çıkmaktadır. Sosyal medyada yalnızca kullanıcılar işletmeleri değil işletmeler de kullanıcıları yani potansiyel müşterilerini tanımaktadır. İşletmeler için sonraki aşama ise bu sayede plan ve taktiklerini aldıkları bilgilere göre oluşturmaktır. Bu aşamada iş dünyası için sosyal medyanın önemi görülmektedir.