İnternet teknolojilerinin gelişmesiyle internetin kullanım alanı genişlemiş ve elektronik ticaret kavramı ortaya çıkmıştır. İnternetin işletmelere sunduğu faydalara internet reklamcılığı konulu yazımızda da değinmiştik. Kısaca tekrar edecek olursak internet, işletmelere hedef kitleleriyle çift yönlü iletişim kurabilmelerine olanak tanıyan, devamlı aktif bir akışın olduğu ve erişim kolaylığı sunmasıyla önem taşımaktadır.

İnternetin sunduğu imkanları genişletmek ve üzerine bir şeyler eklemek biraz da sizin kapasitenize bağlıdır. Örneğin bunu fark eden işletmeciler elektronik ticaret kavramına yönelmişlerdir.

Elektronik ticaret özellikle küçük ve orta büyüklükteki işletmeler (KOBİ) için büyük bir basamaktır. E-ticaret sayesinde işletmeler müşterilerini kendilerine çekebilecek ve gelirlerini arttırmak için de bir başka kapıyı aralamış olacaklardır. İnternetin sunduğu altyapı sayesinde ürünlerini elektronik ortamda satışa sunan işletmeler, bu sayede ciddi avantajlar elde etmiş olurlar.

Elektronik Ticaret ve Sunduğu Avantajlar

Alışveriş yapmak kimileri için fazlasıyla zahmetli görünen bir etkinliktir. Mağaza mağaza gezip ürünleri denemek, mağazaların çalışma saatlerine uymak vs. derken bu durum özellikle vakti az olanları çok zorlamaktadır. E-ticaretin 7/24 alışveriş imkanı sunması, birden çok mağazanın ürünlerini kolaylıkla görüntüleyebilme ve fiyat karşılaştırması yapılabiliyor olması e-ticaretin en önemli avantajlarındandır.

Ürünü aldıktan sonra bir sorunla karşılaşmak istemeyen tüketiciler bazen mağazalarda satış görevlilerin söylediklerinde inanmakta zorlanırlar. Oysa internette (şikayet sayfaları da dahil: örneğin sikayetvar.com) çoğunlukla gerçek tüketici yorumlarını okuduklarından alacakları ürünle ilgili değerlendirmelere hemen ulaşabilirler.

Elektronik ticaret sadece tüketicilere değil işletmelere de yarar sağlamaktadır. Burada maddi getirinin dışında tüketiciyi tanıma fırsatı yakalamalarından bahsetmekteyiz. Öyle ki internetin kullanıcı davranışlarını kaydeden yapısıyla işletmeler yükledikleri ürünlerin ne derece ilgi çektiği vb. konularla ilgili fikir sahibi olabilirler. Ardından işletmeler elde ettikleri sonuçlara göre satış planlaması yaparlar ve tüketicilerinin memnuniyetini arttırmış olurlar.

Elektronik Ticaretin Zayıf Yönleri De Var Mıdır?

Evet, e-ticaretin de zayıf yönleri vardır.

Zayıflıkların başında internetin olduğu yer alanda olduğu gibi güvenlik sorunu yer almaktadır. Kullanıcılar hala internete şüpheyle yaklaşmaktadır. Yanıltıcı içeriklerin kol gezdiği bir ortamda kullanıcıların tamamen haksız olduğunu söylemek de güçtür.

Sitenin teknik sorunları alışverişi doğrudan etkileyecektir. Dolayısıyla alışveriş yapılacak web sitenin doğru çalışması ve bir sorun olduğunda mümkün olan en kısa sürede giderilmesi gerekmektedir. Web sitelerinin tasarımı ile ilgili yazımızdan da bu konunun önemini inceleyebilirsiniz.

E-ticaretin bir diğer zayıflığı ise aynı zamanda güçlü yönüdür. İnternette aşırı bilgi ve enformasyon yer alması çeşitlilik sunması sebebiyle olumlu gözükse de tüketicinin kafasını karıştırabileceğinden zayıflık olarak da değerlendirilebilmektedir.

Sonuç olarak elektronik ticaret, zayıflıklar giderildiği sürece çok daha stratejik bir konumda yer alacaktır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

© 2017 VRTURU . Tüm Hakları Saklıdır .
Loading...
VRTURU