Kurumların kendini hedef kitlelerine sunuş biçimi onların ortaya koyduğu kimlikleridir. Kurum amblemi gibi “Kurum kimliği” adı altında toplanan bu sunuş biçiminin var olması kurumlara pek çok avantaj sağlar.

Rekabet piyasasındaki hareketlilik, bilinçli tüketicilerin artması, pazarlama ve reklamcılık alanlarında yaşanan gelişmeler ve sosyal medyanın algılamaya yönelik yadsınamaz etkisi, kurumlar için güçlü bir kimlik oluşturma zorunluluğu doğurmuştur. Kurumu rakiplerinden ayıran, hedef kitle ile olumlu ilişkiler kurmasına yarayan bu iletişim türü ile kurumlar kendilerini dışsal olarak ifade etmiş olurlar. Böylece ulaşmak istedikleri hedef kitle ile arasında duygusal bir bağ oluşturabilirler. Bu bağ güven, bağlılık ve satın alma gibi şekillerde ortaya çıkabilir.

 

Kurumsal iletişim çalışmalarına başlarken kurumun kimliğini yansıtmak gereklidir. Kurum kimliği de; kurum felsefesi, kurumsal davranış, kurumsal dizayn ve kurumsal iletişim unsurlarından oluşmaktadır.

Kurumun kurulduğu andan itibaren taşıdığı değerler, tutumlar kurum felsefesi adı altında değerlendirilir. Kurumun iç ve dış hedeflerine karşı geliştirdiği tüm eylemler kurumsal davranıştır. Kurumsal iletişim ise kurumun iç ve dış hedef kitlelerine yönelik geliştirdiği stratejik yönetim ile ilgili bir kavramdır.

Kurumsal Dizayn ve Kurum Amblemi

Kurumsal dizayn, kuruluşun kendini yer ve görsellik ile ifade etmesi ile ilişkilidir.

Kurumsal dizaynda kurum amblemi, kartvizit tasarımı, antetli kağıtları, kullanılan zarflar ve dosyalama biçimleri gibi görsel yönü ağır basan öğeler vardır.

Kurum amblemi kurumun en genel görünüşüdür. Başarılı bir ambleme/logoya sahip kurumlar bu sayede hedef kitle zihninde karar verdirici olabilirler. Örneğin tüketime yönlendirme, güven verme, kaliteyi algılama gibi. Kurumlar ile amblemlerinin özdeşleşmesi kurumun (veya markanın) tanınırlığını artıracaktır.

Örneğin Mc Donald’s. Ambleminde önceden bir palyaço kullanıyordu. Daha sonra bunu kullanmamaya başladı. Neden böyle bir değişime gittiğiyle alakalı olarak hedef kitlesini genişletme amacı söylenebilir. Palyaço ile daha çok küçük yaştakilere hitap ediyordu ve ürünleri küçüklere yönelikmiş gibi algılanıyordu. Palyaçodan vazgeçip daha sadece bir amblem kullanımına geçince hem hedef kitlesi genişlemiş oldu hem de dolayısıyla ürünlerinin tüketimi arttı.

Mc Donald’s şu an çok sade bir amblem kullanıyor. Kırmızı zemin üzerine sarı bir ‘’M’’ harfi. Kırmızının gıda ürünlerinde kullanılmasına iştah açıcı bir renk olmasından dolayı alışıktık. M harfi ile de marka akıllara geliyor. Ambleminde tek bir harf ile büyük başarı yakalayan Mc Donald’s ile amblemi bütünleşmiş durumda. Ayrıca Mc Donald’s, tanınırlığı en yüksek markalar arasında yer alıyor.

Kurumunuza bir iletişim çalışması yaparken onu en doğru yansıtacak logoyu/amblemi kullanmanız, kurumunuzun kimliğini doğru yansıtabilme imkanınızı artıracaktır. Aksi takdirde arada bir kopukluk olursa, istenen tanıtım işlevi ve bağlılık gerçekleşmeyecektir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

© 2017 VRTURU . Tüm Hakları Saklıdır .
Loading...
VRTURU